Kolarin Kontion junioreiden pelisäännöt

1. En kiroile

Tiedän, että kiroilu ei ole fiksua sen enempää kentällä kuin kentän ulkopuolellakaan. Joskus tekee kipeää tai harmittaa - ja suupielestä saattaa jotain lipsahtaa. Mutta ainakaan koko ajan
ei satu eikä harmita. Tiedän, mitä NOLLATOLERANSSI tarkoittaa ja ymmärrän, että se on osa sääntöjä.


2. Kannustan kaveria

Yritän parhaani ja sen tekevät joukkuekaverinikin. Olisi epäreilua jättää se huomiotta. Sanon toiselle sen, mitä haluaisin sanottavan itselleni. Ja jätän sanomatta sen, mitä en itsekään haluaisi kuulla.


3. Opin virheistä

Mokia sattuu. Fiksu oppii virheistään ja vielä fiksumpi muittenkin tai jopa vastustajan virheistä. Myös valmentaja tai erotuomari voi tehdä virheen - meilläpäin se on tosin aivan älyttömän harvinaista. Virhettä ei kannata surra eikä selitellä - PELATAAN!


4. En valita

Joskus sataa, joskus pitää olla vaihdossa, kengissä on kiviä ja hiekkahousut hiertää. En valita, vaan yritän tehdä asialle jotain. Kritiikkiä saa antaa ja oikein fiksua on miettiä, miten jonkun asian voisi tehdä vielä paremmin.


5. En tupakoi tai käytä päihteitä

Tupakoiminen on erittäin epäterveellistä - myös nuorille. Tupakan aiheuttamaa suorituskyvyn laskua ja terveyshaittoja ei voi pienentää treenaamalla kovempaa. Päihteiden käyttöön liittyy paitsi terveydellisiä myös monia sosiaalisia riskejä. Siis en käytä - muuta kuin järkeäni. Sanon siis ei.


6. Syön terveellisesti

Kova treeni ja kasvu vaativat polttoainetta eli oikeaa ruokaa. Täsmennyksenä että pulla ja karkit eivät ole ruokaa. Äitikin taisi asiasta jotain mainita. Syön kunnolla viimeistään noin tuntia ennen treeniä ja juon treenien aikana riittävästi vettä. Jos sapuska ei maistu heti kovan treenin päälle se on ihan normaalia, mutta ennen nukkumaan menoa käyn viimeistään jääkaapilla.


7. Lepään riittävästi

Lepo on kropalle parasta hoitoa. Aivoille se on yhtä tärkeää kuin happi tai ravinto. Päivää voi pidentää myös menemällä aikaisemmin nukkumaan ja nousemalla aikaisemmin ylös.


8. Treenaan tunnollisesti

Taito ja kunto karttuvat vain treenaamalla. Viikoittaiset joukkueen treenit ovat minimi, mitä liikun. Ymmärrän, että säännöllinen treeni pienentää myös tapaturmariskiä. Tulen treeneihin ja peleihin ajoissa ja ilmoitan poisjäämisestä.


9. En käyttäydy epäurheilijamaisesti

Tahallinen vastustajan tai tuomarin loukkaaminen sanoin tai teoin on sääntöjen mukaan rangaistavaa. Lisäksi se on merkki omasta avuttomuudesta. Taklaan reilusti, mutten rumasti.10. Näytän hyvältä

Pidän IHAN ITSE huolta siitä, että varusteeni ovat kunnossa ja harjoitus- tai peliolosuhteisiin sopivat. Jalkapalloilija ei käytä kentällä koruja, jotka voivat vahingoittaa itseä tai muita.11. Arvostan aikuisilta saamaani tukea ja neuvoja

Aikuisia (erityisesti omia vanhempia) on joskus vähän hankala tajuta. Ymmärrän kuitenkin, että harrastukseni on heille kaikille tärkeä. Muistan antaa heille kaikille pyytämättä) nimmarin kun olen huipulla.