Jere Kangas

Rento, hauska, komea, kannustava, helvetin hyvä pakki, valmentajan unelmapelaaja. Pystyy pelaamaan paikkaa kuin paikkaa.

– Tyyppinä mahtava, aina hyvälä päälä, ottaa muut huomioon – välhiin vähän liikaaki.

Joukkuekavereilta meinaa loppua ylisanat kesken, kun pääsevät puhumaan selän takana hyvää PaPa/Kontion kapteenista Jere Kankaasta. Löytyy pelikaverien mielestä kovakuntoisen puolustuksen johtajan pelistä silti petrattavaakin.

– Maalintekoa pitäis reenata, #viisvuotta.

Jere on kotoisin Kolarin kirkonkylältä, aivan Pellikantien urheilukeskuksen nurkilta, ja 27-vuotias puolustaja on pelannut jalkapalloa pienestä asti. Miesten joukkueeseen hän siirtyi "heti, kun huolittiin" eli kymmenkunta vuotta sitten. Jalkapallovuosien parhaat pelimuistot ovat ensimmäisiltä vuosilta miesten joukkueessa. – Pajalassa voitto Kajaanin Tarmosta Räisäsen kahella maalila puolesta kentästä ja ensmäinen oma maali HauPaa vastaan Kolarin keskuskentälä, Jere luettelee.

Uran pahin pideltävä tuli vastaan jokunen vuosi sitten, kun Kontio pelasi kolmosessa.

– Hankalin vastustaja oli KemPan riveissä pelannu PSV:n akatemiasta tullu aika liukas kaveri (Alvin Fortes, Feyenoordin akatemiasta). En pysyny oikein perässä vaikka kuinka koitin. Fortes pysyi ihan riittävästi kurissa, sillä ottelu päättyi lopulta 3–3-tasuriin.

Bussissa ja kentällä Jere on perinteitä vaaliva mies. Rooli pelimatkoilla on miehen omien sanojen mukaan kertoa samoja huonoja puujalkavitsejä, etteivät perinteet tyystin katoa.

Pelikavereiden mukaan reissujen koputusringissä Jere on "tasaisen tappava eli pärjää yleensä". Ainoat oikeat seurat löytyvät Jeren mielestä Kolarin kunnasta, samoin suosikkipelaaja on oman kunnan poikia.

– Luoton Jouni, jonka pelitaitoja mie opin arvostahmaan vasta ko käsitin pelistä vähän enemmän eli Jounin parina viimisenä pelivuotena. Toinen Jeren suosikkipelaaja on vuosien varrella ollut Manchester Unitedin keskikenttämies Paul Scholes.

Legendan mukaan Jere riipaisee pelien päälle vielä mukavan lenkin, että saa hien pintaan – kentällä kun ei aina tule edes hiki. Pitääko tämä paikkansa?

– Sanothaanko näin, että Kolarin saaren luontopolku on tullu tutuksi...